Početna Transport ADR usluga prevoz opasne robe – rutinski posao ENPEKS-a

ADR usluga prevoz opasne robe – rutinski posao ENPEKS-a

Kompanija ENPEKS se posebno specijalizovala za uslugu ADR prevoz opasne robe, pa smo stekli stalne klijente koji imaju, kako fabrike u Srbiji, tako i u EU.

Naš stalni klijent koji proizvodi robu koja je u kategoriji ADR opasne robe za transport, a koji snabdeva tržište EU i našeg regiona, ovoga puta je imao specifičan zadatak, a potencijalni problemi su bili:

  1. Trebalo je brzo uraditi procenu rizika prevoza, a krajnji klijenti su bili u tri države regiona – Srbiji, Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori i bilo je neophodno brzo proveriti spremnost krajnjeg kupca da kvalitetno i prema pravilima primi opasnu robu; 
  2. Neophodno je bilo brzo odabrati vrstu pakovanja robe, industrijskog laka, kako bi bilo pogodno za dalju manipulaciju u proizvodnji, ali i raspodelu robe iz dva šlepera koji su dovezli robu do Beograda, a onda pomenutu robu odvojiti po specifikaciji i, prema planu isporuke, ponovo utovariti u 4 manja kamiona dalje za Skoplje i Podgoricu;
  3. Da isporuka bude istoga dana na sve tri lokacije zbog prirode opasne robe, uz definisan tačan termin istovara kako bi krajni kupac bio spreman za prihvat opasne robe; 
  4. Industrijski lak u velikom pakovanju nije smeo da dugo bude na suncu, jer 

su bile visoke letnje temperature, pa je faktor vremena bio veoma važan.

Tim ENPEKS-a, specijalizovan za uslugu ADR prevoz opasne robe, odmah je uradio analizu rizika i obavio neophodne konsultacije sa klijentom te našao rešenja za moguće probleme u transportu. Sa time su upoznati svi učesnici posla, posebno krajni klijenti u Skoplju i Podgorici. Odmah je urađena specifična dokumentacija, a sa carinama, gde je roba upućena, je obavljen proces  carinjenja elektronskim putem. Vozači kamiona su telefonom potvrdili preuzimanje robe i dokumentacije, a o tome je klijent obavešten. Za svaki slučaj, vozačima kamiona su podeljene kopije carinske dokumentacije.

Šleperu i kamionima koji su prevozili robu do Beograda, Skoplja i Podgorice detaljno je proverena ADR oprema za prevoz opasne robe. Kako se slučajno ne bi pomešala roba pri pretovaru, na svako pakovanje industrijskog laka tim ENPEKS –a je stavio nalepnicu sa krajnjom adresom i kontaktom odgovorne osobe za prijem robe, uz obavezu te osobe da odmah javi kada preuzme robu i to, kako pozivom ENPEKS-u, tako i e-mail porukom koja je sadržala vreme prijema robe. Sve te e-mail poruke su odmah prosleđene klijentu – naručiocu posla. Tako je klijent mogao da zna koliko je vremena prošlo od utovara do istovara ADR opasne robe na adresama tri krajnja klijenta. Nekoliko sati pre finalne isporuke robe ponovo su provereni uslovi za prijem ADR opasne robe uz tačnu najavu termina dolaska kamiona.

Na šta je potrebno obratiti pažnju prilikom prevoza ADR opasne robe?

  1. Iako vam se čini da je taj posao lak, nemojte sami raditi prevoz opasne robe!
  2. Analiza rizika je u vašem interesu, pa je potrebno spremiti orginal dokumentaciju i specifikaciju opasne robe; 
  3. Vozači šlepera i kamiona moraju imati sertifikate za prevoz ADR opasne robe; 
  4. Prepustite posao vašem logističkom provajderu i recite mu šta su tačni zahtevi krajnjeg klijenta; 
  5. Posebno je važno pakovanje robe po međunarodnim standardima.

Kompanija ENPEKS prilikom pružanja usluge ADR prevoza opasne robe klijentima pruža posebne pogodnosti: 

  • u svakom trenutku će svi učesnici posla znati gde je roba i u kom je stanju 
  • cenu usluge koju ste dogovorili na početku posla platićete i po završetku posla što kod nekih logističkih provajdera nije slučaj.

Težak i odgovoran posao prevoza ADR opasne robe tako je, za kompaniju ENPEKS, rutinski posao.

Nikola Jevtić

Nikola Jevtić

Diplomirani inženjer, specijalista za logistiku sa preko 15 godina iskustva u oblasti organizovanja međunarodnog transporta i carinskog zastupanja. Kao direktor i vlasnik privatnog biznisa organizovao više od 15000 internacionalnih transporta robe u svim vidovima saobraćaja.

Hvala Vam na poverenju!

Vaši podaci su uspešno poslati. Naš tim će Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Zainteresovani ste za naše usluge?

Pokušaćemo da vam odgovorimo u najkraćem mogućem roku.