Kontejnerski transport robe iz Kine
Početna Transport Kontejnerski transport robe iz Kine

Kontejnerski transport robe iz Kine

Savremena trgovina u sve većoj meri podrazumeva uvoz robe iz Kine koja je druga najveća privreda na svetu i značajan partner Srbije. Srbija je osim toga unapređujući prijateljske odnose nedavno dogovorila trgovinski sporazum koji nagoveštava uvoz pod još povoljnijim uslovima. Samim tim, transport robe Kina – Srbija koji već sad jeste u velikom obimu biće još veći.

Šta bi značio dovoljno brz a ipak efikasan prevoz robe iz Kine? Po pravilu je u pitanju kontejnerski transport Kina – Srbija.

Suštinski je ogromna većina prevoza robe na relaciji Kina Srbija vezana za kontejnerski transport. U pitanju je prevoz robe u standardizovanim transportnim jedinicama koje se nazivaju kontejneri. Kontejnerski transport iz Kine se može odvijati putem železnice ili brodova.

Ukoliko je vaša roba zapremila celokupan kontejner (pun kontejnerski transport robe) to je značajna prednost jer vaša roba ne zahteva dodatne preglede. Podrazumeva se da je ova opcija umesna ukoliko imate veću količinu robe. Dakle, transport robe kontejnerima (Kina) je efikasan način za zaštitu i održavanje kvaliteta robe jer se kontejner lako identifikuje i nije potrebno da bilo ko narušava integritet transporta suvišnim otvaranjem ili prepakivanjem.

Međutim, kontejnerski prevoz robe Kina pogodan je i za manje količine robe (zbirni transport robe), isto kao i za  veće količine robe (pun kontejnerski transport robe).

Da bismo objasnili međunarodnu terminologiju logistike, kontejnerima za Kinu možete transportovati veću ili manju količinu robe.

Kontejnerski transport robe može biti:

Pun kontejnerski prevoz robe (FCL – Full Container Load – transport punih kontejnera);

Zbirni kontejnerski transport robe (LCL – Less Container Load).

U oba slučaja možemo govoriti o jeftinijem vidu transporta, bilo da se transport odvija železnicom ili brodovima.

Smatramo da je ekonomičan minimum količine robe koji se transportuje zbirnim kontejnerima iz Kine iznad pola tone. U protivnom savetujemo avionski transport robe na relaciji Kina Srbija.

Sve u svemu, kontejnerski transport iz Kine jeste često najpovoljnija opcija, koja će sve više uzimati maha u savremenoj trgovini.

Vredi skrenuti pažnju da brojne i često komplikovane aktivnosti u slučaju da se obavlja kontejnerski transport iz Kine jesu kompletna obaveza logističke kuće koja je za vas preuzela obavezu, u ovom slučaju preduzeća ENPEKS transporti i carinjenja.

Nikola Jevtić

Nikola Jevtić

Diplomirani inženjer, specijalista za logistiku sa preko 15 godina iskustva u oblasti organizovanja međunarodnog transporta i carinskog zastupanja. Kao direktor i vlasnik privatnog biznisa organizovao više od 15000 internacionalnih transporta robe u svim vidovima saobraćaja.

Hvala Vam na poverenju!

Vaši podaci su uspešno poslati. Naš tim će Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Zainteresovani ste za naše usluge?

Pokušaćemo da vam odgovorimo u najkraćem mogućem roku.