Šta je opasna roba i kako se prevozi
Početna Skladištenje Šta je opasna roba i kako se prevozi

Šta je opasna roba i kako se prevozi

Prevoz opasne robe, a pogotovo izvoz opasne robe ili uvoz opasne robe su vrsta transporta koja podleže strogim propisima. Osnovni savet za sve one kojima je potreban izvoz opasne robe je da to nikako ne rade na svoju ruku. Prevoz opasnog tereta je izričito zabranjen licima koja nisu ovlašćena za ovu delatnost.

Šta je opasna roba?

Najprostije rečeno opasna roba su svi oni proizvodi, supstance ili sirovine koji mogu pričiniti štetu zdravlju i životu ljudi i živog sveta uopšte. Ne treba se uopšte upuštati u ličnu procenu šta je opasna roba, već je nužno konsultovati specijaliste za ovu oblast. Ova materija je regulisana nizom propisa koji se odnose kako na prevoz opasne robe, tako i na rukovanje, skladištenje ili proizvodnju.

Glavni propis u Srbiji koji reguliše prevoz i uvoz opasne robe u Srbiju je Zakon o transportu opasne robe. U praksi i profesionalnom žargonu, međutim, najčešće ćete sresti skraćenicu ADR kada se pominje transport opasne robe. Tako će vas prevoznici, logističari i špediteri pitati „da li je vaša roba ADR“, misleći pri tome da li je u pitanju opasna roba. Na sličan način, ukoliko niste sigurni vi možete da pitate stručna lica da li je vaša roba ADR.

ADR je skraćenica od prilično komplikovanog francuskog naziva koji označava međunarodni evropski sporazum o prevozu opasne robe drumskim putem.

Skraćenica je toliko uobičajena i raširena da je svi koriste. Svi potpisnici ADR sporazuma, među kojima je i Srbija su dužni da se pridržavaju njegovih odredbi.

Opasna roba – vrste

Širom Evrope primenjuje se precizna klasifikacija opasne robe koja sadrži devet klasa opasnog tereta, tj definiše šta je opasna roba. Tu spadaju eksplozivne, zapaljive, otrovne, infektivne, radioaktivne, korozivne materije, kao i gasovi koji mogu da dovedu do zapaljenja ili zagađenja okoline. Ilustracije radi, opasne materije u smislu prevoza su nafta i naftni derivati, kiseline, sirovi pamuk, litijumske baterije. Pošiljalac opasne robe ne mora poznavati obimne i detaljne pravilnike koji uređuju oblast transporta ali je dužan da angažuje stručno lice koje će ispravno proceniti karakter tereta.

Svi učesnici u lancu transporta opasne robe imaju definisane obaveze. Pošiljalac robe mora da utvrdi prirodu svoje robe, npr tako što će zaposliti ili angažovati savetnika za bezbednost i transport opasnog tereta, zatim da prevoznika detaljno obavesti i dokumentuje mu karakter robe, kao i da propisno upakuje i obeleži opasni teret.

Piktogrami opasnosti

Piktogrami opasnosti – znakovi robe Globalno harmonizovani sistem klasifikacije i obeležavanja hemikalija ili GHS

Prevoz opasne robe zahteva da prevoznik ispuni više preduslova, tj da pribavi više licenci. Preduzeće mora da poseduje važeću licencu koja potvrđuje da ispunjava uslove za prevoz opasne robe; vozila moraju da budu registrovana za prevoz opasne robe; vozači moraju da poseduju posebne licence koje se periodično obnavljaju. Naravno, osim dozvola i licenci prevoznik treba i da se pridržava svih propisa tokom čitavog transporta.

Na koncu, ali ne i najmanje važno i carinski zastupnik mora da vlada materijom ispravnog deklarisanja opasne robe. Iskusan carinski zastupnik možda će vam i najbrže reći šta je opasna roba, tj da li vaša roba podleže posebnim propisima.

Obzirom da u Srbiji postoji veliko iskustvo sa prevozom opasnih materija, uvoz i izvoz opasnih roba je svakodnevni, ali ipak delikatan posao koji  treba obavljati sa povećanom pažnjom. Kada je u pitanju uvoz i izvoz opasne robe, očigledan savet za privrednike je da se oslone na pouzdane i stručne partnere u ovoj oblasti.

Nikola Jevtić

Nikola Jevtić

Diplomirani inženjer, specijalista za logistiku sa preko 15 godina iskustva u oblasti organizovanja međunarodnog transporta i carinskog zastupanja. Kao direktor i vlasnik privatnog biznisa organizovao više od 15000 internacionalnih transporta robe u svim vidovima saobraćaja.

Hvala Vam na poverenju!

Vaši podaci su uspešno poslati. Naš tim će Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Zainteresovani ste za naše usluge?

Pokušaćemo da vam odgovorimo u najkraćem mogućem roku.