Najkraće tranzitno vreme robe u međunarodnom transportu
Početna Transport Tranzitno vreme robe u međunarodnom transportu

Tranzitno vreme robe u međunarodnom transportu

Tranzitno vreme je ukupno vreme koje potrebno da se roba preveze od tačke A do tačke B i izražava se u danima i satima. Bez obzira na vid transporta, dakle bez obzira da li je u pitanju drumski transport robe, železnički, brodski ili vazdušni transport robe. Najkraće tranzitno vreme je jedan od elemenata koji najviše zanima kupce robe.

Istovremeno, najkraće tranzitno vreme je kategorija koju nije uvek lako predvideti. U mnogim drugim oblastima privrede vreme pružanja usluge nije kritično i prihvata se sa razumevanjem da se ugovoreni rokovi isporuke mogu menjati shodno iskrslim nepredviđenim okolnostima ili željom da se usluga pruži na višem nivou ili po nižoj ceni. Međutim, u slučaju transporta robe najkraće tranzitno vreme se nekako shvata kao suštinski element koji opredeljuje kvalitet usluge transporta tereta.

Međunarodni transport robe koja prolazi više granica zadaje dosta elemenata koji mogu poremetiti očekivano tranzitno vreme uprkos volji aktera u procesu transporta.

Moguće je da se desi da pošiljalac ne postavi robu u tačno naznačeno vreme ili na predviđeno mesto za preuzimanje robe. Može takođe da nedostaje nešto od dokumentacije. Mogući su kvarovi počev od banalnih unutar magacina isporučioca robe, do kvarova na prevoznom sredstvu. Naročito su nezgodni meteorološki ili politički problemi koji uzrokuju zastoje i menjaju tranzitno vreme.

Štrajkovi, epidemiološki problemi, pa i ratni sukobi su samo neki od tih faktora zbog koji ponekad nije moguće savršeno kalkulisati očekivano tranzitno vreme. Za robu koja prelazi ogromna rastojanja i više granica država sa različitim propisima.

Zbirni transport robe

Zbirni transport robe je u većoj meri osetljiv na varijacije koje dovode da se očekivano tranzitno vreme produži.

ENPEKS kao iskusan provajder logističkih usluga uvek vodi računa o najoptimalnijem mogućem vremenu dostavljanja robe. Uvek oprezno daje očekivano tranzitno vreme u minimalno elastičnom okviru sa ciljem da pruži ispravnu informaciju klijentu. Nikako ne želi da ga dovede u zabludu u vezi sa vremenskim okvirom.

U zaključku se može reći da je svima koji se bave organizacijom međunarodnog transporta robe apsolutno jasno da je najkraće tranzitno vreme idealan cilj. Realnost katkada od svih zahteva malo strpljenja i značajnu količinu snalažljivosti i stručnosti na strani logističke kuće. Sve tako da bi očekivano tranzitno vreme bilo što kraće. Kupac usluge nije dužan da zna i vidi koje sve prepreke postoje između tačke A i B. To je ipak posao logističke kuće. ENPEKS smatra da je upravo savladavanje tih pojedinih nepredviđenih okolnosti dodatna vrednost usluge koju pruža.

Nikola Jevtić

Nikola Jevtić

Diplomirani inženjer, specijalista za logistiku sa preko 15 godina iskustva u oblasti organizovanja međunarodnog transporta i carinskog zastupanja. Kao direktor i vlasnik privatnog biznisa organizovao više od 15000 internacionalnih transporta robe u svim vidovima saobraćaja.

Hvala Vam na poverenju!

Vaši podaci su uspešno poslati. Naš tim će Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Zainteresovani ste za naše usluge?

Pokušaćemo da vam odgovorimo u najkraćem mogućem roku.