Ukrajinska kriza, Rusija i transport robe
Početna Transport Ukrajinska kriza, Rusija i transport robe

Ukrajinska kriza, Rusija i transport robe

Ukrajinska kriza će dovesti do logističke krize u čitavoj Evropi, pa i globalno.Pošto su po jenjavanju pandemije u februaru 2022. očekivana tranzitna vremena za robu kao i cene transporta počeli da padaju.

Ukrajinska kriza je dovela do najvećeg pritiska na globalne lance snabdevanje. Pritisak na globalne lance snabdevanja se izražava indeksom, čija je vrednost poslednjih dana postigla izuzetno visoke vrednosti.

Svet je danas povezaniji nego ikada i poremećaj u jednom delu sveta utiče da dođe do zastoja robe, produženja vremena transporta i cene transporta robe u gotovo svim delovima sveta.

Ukrajinska kriza i sankcije Rusiji do sada se ogledaju u zatvaranju crnomorskih luka, ukidanju velikog broja avionskih linija, železnički transport robe je takođe poremećen.

Vodeći svetski operator za kontejnerski transport Maersk je ograničio ne samo pomorski saobraćaj prema Rusiji i Ukrajini, već je suspendovao i intermodalne transporte koji rade transport Kina Evropa.

Dakle,  transport kontejnera železnicom i kargo avionski transport je takođe bitno poremećen. Ukoliko ukrajinska  kriza potraje u narednim mesecima produžiće se na svim drugim relacijama.

Poremećen je i železnički transport robe na relaciji Kina Evropa. Transport robe će dakle poskupeti u svim vidovima saobraćaja, između ostalog i zbog sadašnjeg ali i očekivanog poskupljenja energenata.

Uticaj na drumski transport robe

Ukrajinska kriza će ipak imati najveći uticaj na drumski transport robe.

Drumski transport robe u Evropi čini 75% ukupnog transporta robe.

Osim nemogućnosti da se roba normalno transportuje na relacijama Ukrajina Srbija i Srbija Rusija, očekuje se i smanjenje broja vozača kamiona. Do sada veliki broj vozača u EU dolazio iz Ukrajine koja je pogođena ratnim zbivanjima.

Mnogi od tih vozača će se vratiti u Ukrajinu ili neće biti u mogućnosti da komercijalno voze van teritorije države. Možda će imati probleme sa dokumentima potrebnim za radne dozvole.

Nikola Jevtić

Nikola Jevtić

Diplomirani inženjer, specijalista za logistiku sa preko 15 godina iskustva u oblasti organizovanja međunarodnog transporta i carinskog zastupanja. Kao direktor i vlasnik privatnog biznisa organizovao više od 15000 internacionalnih transporta robe u svim vidovima saobraćaja.

Hvala Vam na poverenju!

Vaši podaci su uspešno poslati. Naš tim će Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Zainteresovani ste za naše usluge?

Pokušaćemo da vam odgovorimo u najkraćem mogućem roku.