Početna Transport 3PL – nezavisni provajder logistike

3PL – nezavisni provajder logistike

Ideja da se logistički poslovi poveravaju (outsourcing) specijalizovanoj logističkoj firmi je osvojila poslovni svet. Ceni se da je u poslednjih dvadesetak godina učešće nezavisnih provajdera logistike poraslo skoro trostruko, gde je stopa rasta za logistiku treće strane između 5% i 6% godišnje. Ta stopa prevazilazi opšti rast industrije.

Faktori rasta su globalizacija trgovine i porast e trgovine. Usložnjenost procesa nabavke i lanaca snabdevanja sve više komplikuje mogućnost da preduzeće samostalno organizuje i nadzire logistiku. Transport robe, praćenje tereta, poslovi uvoznog ili izvoznog carinjenja, prepakivanje i skladištenje robe, distrubucija robe – sve ovo sada zahteva da preduzeće unutar sebe razvije značajni sektor logistike što je naravno stalni i dugoročni trošak.

Alternativa je da  neke ili većinu ovih poslova preuzme logistička firma koja je specijalizovane za tzv logistiku treće strane ili 3PL. To su nezavisni provajderi logistike koji štede vreme i energiju, pa time i novac svojim klijentima.

Nezavisni provajderi logistike su špediteri, specijalizovane logistiičke firme, kurirske firme i druga preduzeća koja objedinjuju i kao podugovarači nude transportne i uopšte logističke usluge. One mogu ali i ne moraju imati sopstvena vozila i skladišta. Raspon 3PL usluga može se kretati od jednostavnijih i kratkoročnijih prema složenijim i dugoročnijim.

  • Standardne 3PL usluge: ovo je najosnovniji oblik usluge 3PL provajdera. Nezavisna logistička firma obavlja aktivnosti kao što su prevoz, komisioniranje i pakovanje, skladištenje i distribucija robe. Ovo su obično prve vrste usluga na koje se odlučuje proizvodna firma kada obim proizvodnje prevaziđe mogućnosti sopstvene logistike, tj sopstvenog voznog parka, skladišta ili skladišnih radnika.
  • Dodatne usluge: ovaj tip 3PL-a nudi  svojim klijentima i napredne usluge sa dodatnom vrednošću kao što su: odabir i ugovaranje optimalnog vida međunarodnog transporta; praćenje kretanja robe kroz razne vidove transporta i izveštavanje klijenta o tome;  kompletan carinski postupak; pretovar i prepakivanje robe (cross docking), specifično pakovanje i obezbeđivanje sigurnosti transporta tokom celog procesa.
  • Potpuno prilagođavanje klijentu i uključivanje u njegovo poslovanje: 3PL provajder još pažljivije prati dugoročne potrebe i zahteve kupca, dobro se upoznaje sa poslovanjem klijenta i preuzima kontrolu nad skoro svim logističkim aktivnostima kompanije klijenta. Za ovo je potrebno da logistička firma bude upoznata sa kalendarom aktivnosti klijenta, njegovim planovima proizvodnje i nabavke, potrebama klijentovih kupaca itd.

Poveravanje logističkih usluga logistici treće strane je čini se neminovnost u savremenom poslovanju, pitanje je samo nivoa za koji će se kompanija opredeliti.

Nikola Jevtić

Nikola Jevtić

Diplomirani inženjer, specijalista za logistiku sa preko 15 godina iskustva u oblasti organizovanja međunarodnog transporta i carinskog zastupanja. Kao direktor i vlasnik privatnog biznisa organizovao više od 15000 internacionalnih transporta robe u svim vidovima saobraćaja.

Hvala Vam na poverenju!

Vaši podaci su uspešno poslati. Naš tim će Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Zainteresovani ste za naše usluge?

Pokušaćemo da vam odgovorimo u najkraćem mogućem roku.