Početna Transport Brodski prevoz nije avantura već vaša prednost!

Brodski prevoz nije avantura već vaša prednost!

Dva klijenta iz Srbije –  iz Novog Sada i Beograda – naručili su robu iz Kine, a reč je o komponentama za IT opremu. Pošto je količina robe po jednom klijentu bila manja nego što u jedan brodski kontejner može da stane, ponudili smo za oba klijenta jedan zbirni transport robe brodom u kontejneru iz Kine.

Pre nego što se sklopi ugovor za pružanje usluge, logistički provajderi obično traže da klijent sam proveri uslove isporuke, takozvani INCOTERMS (pariteti), sazna okvirnu težinu robe, kao i da izračuna okvirne troškove prevoza sa carinom i pdv-om.

Taj posao za vas radi tim ENPEKS-a, trudeći se da se vi bavite vašim poslom, a da sve obaveze oko transporta budu naš posao. Sledi uzimanje podataka i njihova provera kako bi se proces carine i špedicije makimalno ubrzao, posebno ako priroda robe to zahteva.

U ovom slučaju, klijentima je bilo važno da IT rezervni delovi i oprema stignu bezbedno na traženu destinaciju, jer je reč o osetljivoj robi. Zato je tim ENPEKS-a  maksimalnu pažnju posvetio pakovanju robe u Kini, a za račun logističkog provajdera to je uradio partner ENPEKS-a u Kini.

Roba je prvo bezbedno upakovana, zatim odvojena, pa klasifikovana po klijentima i po redosledu utovara u brodski kontejner i redosledu pretovara u Riječkoj luci. Na toj destinaciji je roba pretovarena u šleper po istom principu u zavisnosti gde se prvo istovara i ko je vlasnik robe. Klijentima u Beogradu i Novom Sadu je odmah po prispeću robe u luku Rijeka javljeno da očekuju robu u dogovorenom terminu i budu spremni za brzi prihvat robe.

Po pristizanju robe u Srbiju, pošiljke se smeštaju pod carinski nadzor u carinski magacin u Beogradu odakle se, nakon carinjenja i plaćanja uvoznih dažbina, dopremaju na finalnu adresu.

Vrlo je važno znati: dopremanje pošiljki i postupak izvoznog carinjenja je u vašem aranžmanu ukoliko robu kupujete na EXW paritetu, dok su ti poslovi u aranžmanu pošiljaoca ukoliko robu kupujete na FOB paritetu. Zato je vrlo važno pažljivo obaviti prvi intervju sa vašim logističkim provajderom kako bi sve te poslove obavio on u vaše ime.

Poseban kvalitet usluge brodskog kontejnerskog prevoza u ENPEKS-u je što će vaše učešće biti minimalno i samo tamo gde je neophodno i što se dogovorena cena usluge na početku posla neće menjati na kraju posla. Tokom celog procesa transporta oba klijenta su pravovremeno dobijali informacije o statusu robe i očekivanim terminima utovara i istovara robe. To je klijentima omogućilo da planiraju naredne aktivnosti sa pomenutom robom. 

Nikola Jevtić

Nikola Jevtić

Diplomirani inženjer, specijalista za logistiku sa preko 15 godina iskustva u oblasti organizovanja međunarodnog transporta i carinskog zastupanja. Kao direktor i vlasnik privatnog biznisa organizovao više od 15000 internacionalnih transporta robe u svim vidovima saobraćaja.

Hvala Vam na poverenju!

Vaši podaci su uspešno poslati. Naš tim će Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Zainteresovani ste za naše usluge?

Pokušaćemo da vam odgovorimo u najkraćem mogućem roku.