Početna Transport ENPEKS pouzdan partner Nemačkih kompanija

ENPEKS pouzdan partner Nemačkih kompanija

Zbog sve većeg broja nemačkih kompanija u Srbiji i rastuće trgovinske razmene, interesovanje nemačkih  kompanija za kvalitetne logističke provajdere u Srbiji je sve veće. Podaci za 2023 godinu kažu : 

“To znači da je Srbija izvozila isto toliko u Nemačku koliko je Nemačka izvozila u Srbiju. U oba pravca imamo po četiri milijarde evra. U prethodnom periodu možemo da vidimo da je Nemačka imala više od Srbije. Nemačka je uvek bila veći izvoznik za Srbiju nego obrnuto”, naveo je Izvršni član Upravnog odbora nemačko-srpske privredne komore Alexander Markus, predstavljajući rezultate istraživanja.

Naš stalni klijent iz Nemačke trebalo je da fabrici hemijskih proizvoda na jugu  Srbije isporuči dve nove linje za preradu hemijskih sirovina u sredstva za čiščenje. Nakon dobijanja podataka o gabaritu tereta koji nije prelazio standardne veličine i težinu kao i konslutacija sa stručnim delom tima ENPEKS-a, klijentu je ponuđen plan transporta do destinacije u unutrašnjosti Srbije.

Klijentu je detaljno predočen plan kretanja šlepera sa nekoliko težih tačaka za koje smo pronašli rešenje, kako su mašine upakovane, plan istovara kao i koja je mehanizacija angažovana za istovar kako bi se mašine teške 1,2 tone bezbedno istovarile na potrebno mesto.

Dve mašine dimenzija 2,4 x 1,6 metara u orginalnom pakovanju uspeli smo da spakujemo na specijalne palete u šleper sa bezbednosnim kaiševima i jako učvrščene za pod. Carina je obavljena elektronskim putem, pa je tako kompletan transport od destinacije u Nemačkoj do krajnje destinacije u Srbiji – sa carinjenjem i istovarom – obavljen za 48 sati. Na destinaciji istovara tehnički stručno lice ENPEKS-a je pratilo tok istovara i primopredaje mašina. Da bi se ovaj, naizgled lak posao, obavio bez problema bilo je neophodno uraditi:

  1. Od klijenta dobiti tačne tehničke karakteristike mašina koje se prevoze i kakav je način njihovog prevoza po nemačkim standardima; 
  2. Pripremiti dokumentaciju kako bi se brzo obavio proces carine elektronskim putem kao i osiguranje transporta; 
  3. Obezbediti stručne, iskusne ljude i mehanizaciju za istovar teških tereta čeličnim sajlama, jer su originalna pakovanja mašina imala metalne alke za čelične sajle koje podiže dizalica koja je obezbeđena na vreme; 
  4. Pripremiti dobar plan transporta, obići sporne tačke i naći rešenje za bezbedan prolazak šlepera; 
  5. Iako teret nije imao kategoriju vangabaritnog tereta, najavljen je transport lokalnoj policiji za svaki slučaj; 
  6. Informisati klijenta i krajnjeg kupca gde se nalazi roba u svakom trenutku, kako bi krajni klijent bio spreman za prihvat mašina od strane specijalne komisije za prihvat robe, a na traženje klijenta iz Nemačke. 

Klijent iz Nemačke je, pored brzine isporuke mašina u roku od dva dana, uštedeo deo sredstava, a krajnji klijent nije imao dodatnih troškova zbog specijalnog načina istovara mašina. Takođe, ispoštovana je procedura transporta po zahtevu klijenta, a koja je dalje njemu omogućila da troškovi osiguranja transporta budu minimalni.

Krajnjem klijentu je ostalo da samo raspakuje mašine i da ih njihovi inžinjeri odmah puste u probni pogon; ranije su se ove mašine isporučivale u delovima. Zadovoljni klijent iz Nemačke je najavio još dva slična transporta u zemlje regiona. Tim ENPEKS-a je na delu pokazao da može da odgovori svakom zadatku i potrebama najzahtevnijih klijenata sa tržišta Nemačke. 

Nikola Jevtić

Nikola Jevtić

Diplomirani inženjer, specijalista za logistiku sa preko 15 godina iskustva u oblasti organizovanja međunarodnog transporta i carinskog zastupanja. Kao direktor i vlasnik privatnog biznisa organizovao više od 15000 internacionalnih transporta robe u svim vidovima saobraćaja.

Hvala Vam na poverenju!

Vaši podaci su uspešno poslati. Naš tim će Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Zainteresovani ste za naše usluge?

Pokušaćemo da vam odgovorimo u najkraćem mogućem roku.