Početna Transport Italija i Nemačka – tradicionalna tržišta kompanije ENPEKS

Italija i Nemačka – tradicionalna tržišta kompanije ENPEKS

Kompanija ENPEKS više od 50% transporta obavlja za Italiju i Nemačku. Italija je među prvih pet najznačajnih trgovinskih partnera Srbije, pa je uvoz iz Italije u 2022 godini porastao za 10% na 1.7 milijardi evra, a mahom su se uvozili i prevozili delovi i pribor za auto industriju, tekstil, obuća, čelik i gvožđe, kukuruz, auto gume, dizel automobili snage od 1.500 do 2.500 cm3, kao i hulahop čarape. Italija je u Srbiji prodala robu vrednu 2.1 milijarde evra, dakle za 7% više nego prethodne godine a reč je o tekstilu, plastičnim proizvodima, obući, automobilima do 1.500 cm3, nameštaju, opremi za kupatila, lekovima i lakovanoj bakarnoj žici.

Najznačajniji privredni centri u Italiji su Torino, Rim, Milano I Đenova, koja je, istovremeno, I najveća luka. Geografija Italije nameće sve vrste transporta – drumski prevoz robe, gde je svakako najuticajniji kamionski prevoz robe. Kompanija ENPEKS koristi svoje dugogodišnje iskustvo, pa sve specifičnosti prevoza robe za Italiju ne predstavljaju problem.

Zbirni transport robe za Italiju je najbolji način da se prevezu manje količine robe u kratkom vremenskom periodu, do ili iz ove evropske zemlje. Ujedno, kompanije iz Italije najviše traže ovu vrstu logističke usluge. U ovom slučaju, tovarni prostor deli se sa robom drugih pošiljalaca.

To znači da se plaća najam samo dela utovarnog prostora koji roba zauzima. Upravo to – zbirni transport robe do i iz Italije – čini izuzetno ekonomičnim rešenjem! Na ovaj način, verovali ili ne, cenu transporta svoje robe možete sniziti za čak 30 odsto, pa i više, u zavisnosti od količine i vrste robe. Za tržište Italije kompanija ENPEKS  organizuje :

  1. Direktni transport robe – u ovom slučaju koristimo samo jedan vid transporta kako bi roba neposredno stigla do željene lokacije. Efekat je brza dostava robe.
  2. Kombinovani transport robe – kada priroda robe traži različite vidove saobraćaja za prevoz do željene destinacije. Osnovni benefit je smanjenje troškova prevoza. 

Transport robe za Nemačke za mnoge logističke provajdere predstavlja izazov, jer kompanije iz Nemačke traže kvalitet, preciznost, tačnost i umerenu cenu. Za kompaniju ENPEKS to nije problem, jer smo u početku poslovanja upravo najviše radili za kompanije iz Nemačke. Izvoz Nemačke u Srbiju 2022 godine veći je za 12% i iznosi 3.7 milijarde evra.

Reč je o prodaji mašina, opreme, alata, hemijskih sirovina, gotovih proizvoda, drumskih vozila, kao I medicinskim i farmaceutskim proizvodima. Nemačka je od Srbije kupila robu vrednu 3.1 milijardu evra, što je rast od 14% u odnosu na 2021 godinu. Srbija je uspela da proda na tržište Nemačke voće i povrće, gvožđe, čelik i bakar, žitarice kao i delove za autoindustriju.

Nemačke kompanije imaju veliki broj klijenata i svoje filijale u regionu Zapadnog Balkana, pa je neophodno kombinovati kako vrstu tako i količinu robe, uz odvojeno pakovanje  i kombinaciju vrste prevoza, ali i brzi pretovar iz manjeg kamiona u šleper i obrnuto. Sve više se traži prevoz osetljivog i opasnog tereta sa destinacija iz Nemačke, kao i prevoz vangabaritne vrste robe i opreme.

Usluga prevoza od vrata do vrata sve je popularnija kod Nemačkih kompanija. Luka Hamburg je centar transporta u Nemačkoj, posebno ako se roba prevozi ka regionu Zapadnog Balkana, a zatim prerađuje dalje za tržište  istočno – evropskih zemalja. Iskustvo i poznavanje terena u Nemačkoj umnogome olakšava posao timu kompanije ENPEKS da se transport obavi na brz, kvalitetan i optimalan način bez obzira na vrstu tereta i obimnu dokumentaciju, ali i veliki broj carina do krajnje destinacije.

Najveći kvalitet prevoza za nemačke kompanije je dobijanje preporuka za druge kompanije iz Nemačke koju vlasnici nemačkih kompanija daju ENPEKS-u. Kao po onoj narodnoj – dobar glas daleko se čuje, tako je za tržište Nemačke najbolja reklama za kompaniju ENPEKS – preporuka .

Nikola Jevtić

Nikola Jevtić

Diplomirani inženjer, specijalista za logistiku sa preko 15 godina iskustva u oblasti organizovanja međunarodnog transporta i carinskog zastupanja. Kao direktor i vlasnik privatnog biznisa organizovao više od 15000 internacionalnih transporta robe u svim vidovima saobraćaja.

Hvala Vam na poverenju!

Vaši podaci su uspešno poslati. Naš tim će Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Zainteresovani ste za naše usluge?

Pokušaćemo da vam odgovorimo u najkraćem mogućem roku.