Početna Transport Just in time – Pravo vreme da pozovete ENPEKS!

Just in time – Pravo vreme da pozovete ENPEKS!

Kada je, početkom  sedamdesetih godina prošlog veka, Japanski menadžer Tajiči Ono u kompaniji Tojota pokrenuo prvu liniju proizvodnje po sistemu just in timeu pravo vreme, nije ni slutio da će početi revolucija, ne samo u modernim fabrikama, već i u logistici i prevozu robe i opreme.

Svi su odjednom želeli da povećaju produktivnost, smanje ciklus za pripremu rada, proizvodnje i prevoza robe, smanje troškove, ukinu prazan hod; nekima su skladišta postala suvišna, zaliha skoro nije bilo, a sistem kontrole je totalno promenjen.

Just in time logistika je postala u narednim decenijama standardni pristup u upravljanju zalihama i odnosima sa dobavljačima. Just in time označava model u kome su sirovine, zalihe, rezervni delovi i roba dostupni u trenutku. Sirovine i delovi stižu pravo na proizvodnu traku bez stvaranja zaliha. Globalizacija lanaca snabdevanja omogućila je da zalihe stižu tačno kada su potrebne, ne ranije.

Just in time strategija donosi mnoge prednosti, ali ima i svoje nedostatke. Sa just in time, ceo tok materijala duž lanca snabdevanja mora biti tačno sinhronizovan. Tim ENPEKS-a koristi sve prednosti just in time usluge i sugeriše je klijentu nakon detaljne analize kranjih efekata. Prednosti logističke usluge just in time su:

  – nije potrebno održavanje zaliha; 

  – štedi prostor i troškove;

  – nema kapitalnih obaveza;

  – moguća je brza reakcija na promene tržišta.

Postoje i nedostaci:

  • neophodna velika kontrola procesa prevoza; 
  • visok rizik neizvršenja obaveza;
  • potrebne su velike zone isporuke.

Da bi usluga just in time logistike bila kvalitetna tim ENPEKS-a obezbeđuje preduslove – dobru infrastrukturu, dobar protok informacija u procesu transporta, optimalnu organizaciju i što kraće vreme dostavljanja robe.

Ukoliko planirate da plasirate robu u većim evropskim gradovima gde se roba, posebno u centru tih gradova, dostavlja samo u određeno vreme usled posebnog režima saobraćaja, pravo rešenje je just in time usluga. To znači da se roba dostavlja u pravom trenutku direktno na mesto prodaje, pa to štedi, ne samo resurse, već i troškove klijentu. Profesionalno organizovane kompanije znaju šta znači imati adekvatne zone isporuke, fleksibilnost na strani dobavljača, specifičan sastav ugovora i na kraju rezultat – veliku količinu narudžbi.

To omogućava just in time logistička usluga. Logistički provajder ENPEKS koji, kao standardnu uslugu, ima just in time transport to dobro zna. Mudri Japanac Tajiči Ono tako je temeljno doprineo da se nauka o logistici i modernom prevozu robe i usluga podigne na nivo – za dimenziju više.

Nikola Jevtić

Nikola Jevtić

Diplomirani inženjer, specijalista za logistiku sa preko 15 godina iskustva u oblasti organizovanja međunarodnog transporta i carinskog zastupanja. Kao direktor i vlasnik privatnog biznisa organizovao više od 15000 internacionalnih transporta robe u svim vidovima saobraćaja.

Hvala Vam na poverenju!

Vaši podaci su uspešno poslati. Naš tim će Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Zainteresovani ste za naše usluge?

Pokušaćemo da vam odgovorimo u najkraćem mogućem roku.