Početna Transport Kako ENPEKS postaje deo tima – usluga transporta “Just in Time”

Kako ENPEKS postaje deo tima – usluga transporta “Just in Time”

Just in Time usluga nam je bila velika preporuka da postanemo stalni logistički provajder slovenačke kompanije koja u Srbiji proizvodi rezervne delove za automobilsku industriju – nekoliko fabrika automobila iz EU. Klijent je imao zahteve da najveći deo sirovine za sklapanje delova stigne u Srbiju u tačno dogovorenom terminu, sa dogovorenom količinom i u pakovanju koje oduzima minimum vremena za dalju preradu u pogonu u Srbiji.

Nakon brze prerade u pogonu finalni deo se odmah ponovo pakuje i šalje fabrikama automobila‚ jer i one čekaju te delove u tačno dogovorenom terminu na proizvodnim linijama gde se sklapaju novi automobili. Svako kašnjenje sa strane ENPEKS-a, ne samo da bi zaustavilo proizvodne linije automobila, već bi klijentima napravilo veliku materijalnu štetu. Dakle, do greške nije smelo doći, a termin isporuke robe bio je sasvim just in time – u pravo vreme.

Takođe, trebalo je ispoštovati i način pakovanja sirovina za auto deo, pa je ona brzo raspakovana u samoj fabrici, stavljana u, za nju predviđene, rafove i odmah išla na dalju finalnu obradu. Kamioni ENPEKS-a su tako direktno ulazili u specijalni skladišni deo pogona klijenta kako se ne bi gubilo vreme za skladištenje na drugoj lokaciji.

Od trenutka preuzimanja sirovina, pa do istovara u samom pogonu fabrike u Srbiji, klijent je znao količinu robe, status robe, način pakovanja kao i dogovoreni termin za isporuku, pa je od trenutka predaje sirovine do ulaska u pogon fabrike prošlo ne više od nekoliko časova. Odmah potom finalni auto deo se pakovao, tovario i po istom principu i dogovorenom režimu slao fabrikama automobila da se odmah ugrađuje u automobile.

Ceo proces je koordinirao naš ENPEKS tim i bio stalno na vezi, kako sa klijentom u Srbiji, tako i sa fabrikama u tri zemlje EU gde se ugrađivao rezervni deo  po dogovorenoj dinamici, jer smo i prema njima imali obavezu usluge just in time. Svi klijenti su, kako putem e-mail-a, tako i telefonom, dobili najavu dolaska i izlaska robe iz pogona sa svim potrebnim podacima, pritom je posao carinjenja robe na našoj carini, slanjem dokumentacje elektronskim putem, maksimalno ubrzan kako ceo posao ne bi čekao zbog toga. Time je ENPEKS bio vezivni lanac u just in time procesu proizvodnje kod svih klijenata. Standardni zahtevi just in time usluge prevoza robe su ispoštovani:

  •   nije potrebno održavanje zaliha; 
  •   štedi prostor i troškove;
  •   nema kapitalnih obaveza;
  •   moguća je brza reakcija na promene tržišta;
  •   klijent može pouzdano da planira dalju aktivnost.

Slovenačka fabrika auto delova tako je dobila u ENPEKS-u pouzdanog partnera koji poznaje proces proizvodnje u njihovom pogonu i kvalitetnom uslogom postaje deo tima u proizvodnji kome nisu potrebna dodatna objašnjenja. Kompanija ENPEKS je na delu pokazala da i u Srbiji postoje kompanije spremne da pruže modernu just in time uslugu prevoza robe kao deo proizvodnje u složenim uslovima rada.

Nikola Jevtić

Nikola Jevtić

Diplomirani inženjer, specijalista za logistiku sa preko 15 godina iskustva u oblasti organizovanja međunarodnog transporta i carinskog zastupanja. Kao direktor i vlasnik privatnog biznisa organizovao više od 15000 internacionalnih transporta robe u svim vidovima saobraćaja.

Hvala Vam na poverenju!

Vaši podaci su uspešno poslati. Naš tim će Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Zainteresovani ste za naše usluge?

Pokušaćemo da vam odgovorimo u najkraćem mogućem roku.