Početna Transport Kako odabrati usluge ENPEKS-a

Kako odabrati usluge ENPEKS-a

Najvažnija odluka klijenta kada bira logističkog provajdera je odgovor na pitanje – Da li logistički provajder radi kao deo mog tima u nameri da klijentu isporučimo traženu robu? Trend u pružanju usluga logističkog provajdera je da naručilac posla nastavi da radi svoj posao a da mu logistički provajder uradi što više poslova u procesu transporta, carine i špedicije ne smetajući njegovoj osnovnoj delatnosti a po modelu – Svako radi svoj posao

Kompanija ENPEKS kao sledeći korak u dogovaranju posla predlaže informativni sastanak koji ima za cilj da se napravi plan rada, sazna šta tačno klijentu treba i koja vrsta usluge, gde su eventualni problemi i izračunaju troškovi usluge i termin završetka posla. Naravno to je najvažnija faza rada i od kvaliteta tog sastanka zavisi ne samo brzina usluge već i njen kvalitet i cena. Generalno kompanija ENPEKS pruža usluge transporta, carinskog zastupanja, skladištenja i distribucije robe. Moderna logistika je već profilisala usluge koje se nude klijentima – drumski , železnički, brodski i avio transport, ali i kombinacija ovih transporta u zavisnosti od vrste robe i načina usluge koja je potrebna klijentu. 

Sve više se traži Zbirni transport robe gde se manja količina robe zajedno prevozi  sa robom neke druge kompanije a na destinacije u inostranstvu i gde se kombinuju vrste transporta. Kompanije koje imaju izvozne programe traže Brodski transport za na primer tržište Kine dok se za domaće tržište predlaže klijentu i zeleznički transport ukoliko to odgovara prirodi robe i planu troškova klijenta. Za udaljenije destinacije i ukoliko je količina robe manja klijentima predlažemo avio transport robe i tu dolazi do izražaja timski način rada kompanije ENPEKS . Naši stalni klijenti sve više traže uslugu transporta od vrata do vrata pogotovo ako priroda posla traži brzu i kvalitetnu isporuku robe gde je naš klijent u prvom planu a mi pružamo uslugu kao da smo deo te kompanije. Usluga  transporta Just in Time je sve traženija kod klijenata koji proizvode i rade po istom principu i tu dolaze do izražaja svi kvaliteti ENPEKS tima za logističke usluge. Naravno tim ENPEKS – a odličan je u pružanju takozvanih PL usluga a klijentima savetujemo: 

1PL (First-Party Logistics) 

First-Party Logistics, ili 1PL, predstavlja tradicionalni pristup gde kompanije interno rešavaju svoje potrebe za transportom. Kompanija ENPEKS  im pruža dodatne usluge carine ili skladištenja…

2PL (Second-Party Logistics) 

Logistika druge strane, uključuje eksterno angažovanje spoljnih dobavljača usluga za specifične transportne zadataka. U ovom slučaju klijent ima svoje kamione i prevozna sredstva a kompanija ENPEKS pruža ostale usluge logističkog provajdera. 

3PL (Third-Party Logistics) 

Kada je u pitanju logistika treće strane, 3PL, kompanije angažuju ENPEKS za niz logističkih usluga, uključujući transport skladištenje, upravljanje zalihama i isporučivanje porudžbina. 

4PL (Fourth-Party Logistics) 

Fourth-Party Logistics, ili 4PL, predstavlja napredni nivo eksternalizacije logistike. 4PL gde ENPEKS integriše lance snabdevanja koji preuzimaju upravljanje i optimizaciju celokupnog logističkog procesa. 

5PL (Fifth-Party Logistics) 

Fifth-Party Logistics, ili 5PL, je koncept u nastajanju u logističkoj industriji. 5PL je sistem u kome organizacija (klijent) predaje sve svoje lance snabdevanja ENPEKS – u kao pružaocu logističkih usluga. ENPEKS  se bavi planiranjem, organizacijom i implementacijom logističkih rešenja klijenta. 

Koji model transportne logistike odabrati?

Određivanje „najboljeg“ modela među 1PL, 2PL, 3PL, 4PL i 5PL zavisi od različitih faktora i specifičnih potreba vašeg poslovanja. Svaki model nudi jedinstvene prednosti koje treba uzeti u razmatranje:

  • 1PL je pogodan za kompanije sa značajnom infrastrukturom, resursima i stručnošću u upravljanju njihovim transportnim potrebama. 
  • 2PL model je koristan kada je potrebna specijalizovana stručnost ili resursi za specifične logističke funkcije, kao što su špedicije ili usluge prevoznika.
  • 3PL model je pogodan za kompanije koje žele da smanje složenost operacija i fokusiraju se na druge poslovne aspekte. 
  • 4PL tip je idealan za kompanije koje traže strateško planiranje, optimizaciju mreže i integraciju tehnologije u svom lancu snabdevanja.
  • 5PL je pogodan za kompanije koje žele da postignu besprekornu saradnju, transparentnost i efikasnost uključivanjem više strana u svoj lanac snabdevanja.

Kompanija ENPEKS u svim ovim poslovima je posvećena klijentima i drži se principa da cena usluge dogovorena na početku posla ostaje do kraja posla.

Nikola Jevtić

Nikola Jevtić

Diplomirani inženjer, specijalista za logistiku sa preko 15 godina iskustva u oblasti organizovanja međunarodnog transporta i carinskog zastupanja. Kao direktor i vlasnik privatnog biznisa organizovao više od 15000 internacionalnih transporta robe u svim vidovima saobraćaja.

Hvala Vam na poverenju!

Vaši podaci su uspešno poslati. Naš tim će Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Zainteresovani ste za naše usluge?

Pokušaćemo da vam odgovorimo u najkraćem mogućem roku.