Početna Transport Povratak Konkorda ili nova era logistike?

Povratak Konkorda ili nova era logistike?

Kada 2029 poleti takozvani Konkordov sin –  Overture osim revolucije u putničkom avio sabraćaju nastaje revolucija i u transportu robe i uslugama logističkih provajdera. Novo čudo od aviona leteće na relaciji od Londona do New  Yorka za samo tri sata. Američki startap Boom Supersonic predstavio je novi avion, odnosno supersoničnu letelicu nalik Konkordu za koju se nadaju da će promeniti način na koji letimo i prepoloviti transatlanska putovanja.

Nekako u senci putovanja daleko više se priča o putničkom saobraćaju a veoma malo o robnom saobraćaju. Let “Konkordovim sinom” pre svega omogućiće niz novih usluga avio prevoza – robe od vrata do vrata, specijalne pošiljke… i sve to u toku jednog prepodneva ili dana! Avion Overture će moći da preveze između 65 i 80 putnika u biznis klasi dvostruko većom brzinom od današnjih aviona. Konvencionalni putnički avioni krstare brzinom od oko 900 kilometara na sat, a predviđeno je da Overture leti brzinom od 1.805 kilometara na sat. 

Kompanija kaže da će njen najnoviji model aviona skratiti vreme leta od Njujorka do Londona na samo 3,5 sata i od Los Anđelesa do Sidneja na nešto više od osam. 

Štaviše, Boom kaže da će avion navodno raditi na 100 odsto održivog avio-goriva, putujući brzinom od 1,7 maha iznad vode i nešto manje od jednog maha iznad kopna. Pod održivošću Overture se podrazumeva mogućnost da se upravlja avionom na nultom neto ugljen-dioksidu i sa smanjenim nivoom buke. Overture će tako biti prvi na svetu koji će koristiti automatizovani sistem za smanjenje buke, leteći bez naknadnog sagorevanja za tiše iskustvo kako za putnike, tako i za aerodrome. Iskustvo tokom leta će biti drugačije, nudeći head-up prikaze podataka u prozorima i pogled na zvezde kroz mesečev krov kada se krstari na 60.000 stopa (18.288m). Inače, kompanija planira da obavi prvi testni let 2026. godine. U iščekivanju sertifikata, nadaju se da će prve komercijalne letove ponuditi 2029. godine. Ključno pitanje je šta Overture donosi novo na tržište usluga logističkih kompanija i koliko će to da košta? Stručnjaci očekuju sledeće promene u avio transportu:

  1. Novi set usluga pre svega u domenu usluge transporta od vrata do vrata i prevoza robe težine do pola tone tereta
  2. Niže cene avio  transporta jer će se ići na veliki broj dnevnih usluga 
  3. Novu standardizaciju avio pakovanja robe – nova vrsta palete za avio transport za manje terete 
  4. Nove specijalizovane kompanije za brzi avio transport robe 
  5. Novi model elektronskog carinjenja koji važi za ceo svet 

Ljudi koji poznaju posao kažu – ništa više neće biti kao što je bilo. Primera radi Americen Express ili DHL moći će da uvedu niz novih usluga na dnevnom nivou a logistički provajderi će krenuti iz početka – od novih vrsta usluga do cena i pakovanja, načina carinjenja itd itd. Digitalizacija procesa će se uvesti do maksimuma pa tu predstoji nova runda usaglašavanja standarda na svetskom nivou pre svega u poslu carine. Iako još nije bilo reči o Kargo varijanti Konkordovog naslednika očekuje se da to bude sledeći korak. Za one koji to vole i naravno mogu sebi da priušte dolaze dani kada ćete moći da skoknete do New Yorka iz Pariza ili Berlina, popijete kafu i istoga dana se vratite kući.

Nikola Jevtić

Nikola Jevtić

Diplomirani inženjer, specijalista za logistiku sa preko 15 godina iskustva u oblasti organizovanja međunarodnog transporta i carinskog zastupanja. Kao direktor i vlasnik privatnog biznisa organizovao više od 15000 internacionalnih transporta robe u svim vidovima saobraćaja.

Hvala Vam na poverenju!

Vaši podaci su uspešno poslati. Naš tim će Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Zainteresovani ste za naše usluge?

Pokušaćemo da vam odgovorimo u najkraćem mogućem roku.