Početna Transport Prevoz lako kvarljive robe – samo za pouzdane

Prevoz lako kvarljive robe – samo za pouzdane

Transport kvarljive robe podrazumeva prevoz robe koja je, zbog svojih specifičnih svojstava, podložna kvarenju i gubicima u kvalitetu. Zbog osetljivosti kvarljive robe, neophodan je njen bezbedan, siguran i brz transport odgovarajućim prevoznim sredstvima. Kvarljiva roba podrazumeva sve one namirnice koje nisu predodređene da budu trajno konzervirane i koje imaju relativno kratak rok trajanja. Drugim rečima, u kvarljivu robu ulazi svaka namirnica ili proizvod čiji se kvalitet može pogoršati usled uticaja spoljašnjih temperaturnih faktora tokom vremena.

Klijent je tražio da se iz Arilja do fabrike čokolade Pionir u Subotici preveze 6 tona smrznute maline u rinfuzi pakovane u fabričkim pakovanjima od po 10 kiliograma.  Angažovali smo kamion – hladnjaču – sa specijalnim sistemom za kontrolu i održavanje potrebne temperature u prostoru za transport. Ovi rashladni sistemi, u zavisnosti od vrste kvarljive robe, moraju obezbediti temperaturni raspon od -25 do +25 stepeni Celzijusovih, upotrebom odgovarajućih agregata, nevezano od spoljašnje temperature.

Pošto se prevoz obavljao u letnjim mesecima, odabrali smo noćni prevoz kako zbog spoljašne temperature tako i zbog termina dolaska na kranju destinaciju, a to je rano ujutro na samom početku radnog vremena fabrike čokolade kako bi se istovar sirovine obavio što pre. Zbog vrućina i dodatnih troškova, klijent je tražio da nema posebnog pretovara robe niti zastoja u transport, a fabrika čokolade je obaveštena o terminu istovara.

Roba je odmah istovarena u hladnjače fabrike čokolade, uz kratki zapisnik o istovaru gde je zabeležen termin primopredaje robe. Tokom transporta stalno je proveravan režim robe kao i temperatura. Roba je tako pakovana da je brzo mogla da se obavi primopredaja uz premeravanje robe.

Time su ispoštovani svi zahtevi klijenta:

  1. Da roba bude što pre transportovana do hladnjače klijenta;
  2. Da se ne menja fabričko pakovanje robe iz nekoliko razloga;  
  3. Da se izbegne pretovar robe zbog specifičnosti same robe; 
  4. Da se istovar i promopredaja robe obavi direktno kod klijenta u hladanjače na početku radnog vremena fabrike; 
  5. Da klijent sve vreme ima informaciju o statusu robe.

Naš kamion i vozač su prošli sve fito – sanitarne preglede i kontrole, a prema pravilima prevoza lako kvarljive robe. Od trenutka prijema robe do isporuke do krajnjeg klijenta prošlo je 6 sati, što je bilo i očekivano od strane klijenta, a angažovani kamion je imao vanredni tehnički pregled kako bi se mogućnost eventaualnog kvara kamiona svela na minimum.

Sve je izraženija praksa da klijenti koji imaju lako kvarljivu robu stalno angažuju istog logističkog provajdera; ne samo zbog poverenja, već i zbog izbegavanja neplaniranih troškova. Kompanija ENPEKS prilikom prevoza lako kvarljive robe cenu dogovorenu po prijemu robe neće menjati do kraja posla. U prevozu lako kvarljive robe do izražaja dolazi iskustvo, poznavanje situacije na terenu, ali i dobro planiranje posla.

Tim ENPEKS-a uspešno rešava sva pitanja u prevozu lako kvarljive robe na terenu, a klijentima daje punu pažnju i posvećenost zbog prirode robe koja se prevozi.

Nikola Jevtić

Nikola Jevtić

Diplomirani inženjer, specijalista za logistiku sa preko 15 godina iskustva u oblasti organizovanja međunarodnog transporta i carinskog zastupanja. Kao direktor i vlasnik privatnog biznisa organizovao više od 15000 internacionalnih transporta robe u svim vidovima saobraćaja.

Hvala Vam na poverenju!

Vaši podaci su uspešno poslati. Naš tim će Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Zainteresovani ste za naše usluge?

Pokušaćemo da vam odgovorimo u najkraćem mogućem roku.