Početna Transport Vangabaritni prevoz – 10 činjenica koje je dobro znati

Vangabaritni prevoz – 10 činjenica koje je dobro znati

  1. Na šta se misli kada se kaže vangabaritni teret? To je zajednički naziv za svaki glomazan teret nestandardnih dimenzija.
    • A šta su nestandardne dimenzije? Teret ne može da stane u uobičajene kamionske prikolice. Ili je teret preveliki za put kojim se kreće i ne može se prepakovati u manje dimenzije. Teret je vangabaritni ako je nepravilnog oblika i istovremeno velikih dimenzija.
    • Primeri vangabaritnog tereta: teška industrijska i građevinska oprema velikih dimenzija. Kotlovi, turbine, transformatori, betonske konstrukcije, jahte, bageri, poljoprivredne mašine, tenkovi, elise za vetro generatore, itd.
  2. Potrebna su posebna vozila za prevoz. Koriste se niskopodne otvorene kamionske prikolice koje i same mogu biti vanstandardnih širina i dužina. Maksimalna dozvoljena širina vangabaritnog tereta kod nas je 2,5 metra, a maksimalna visina tereta je 4 metra. Ove dimenzije se neznatno razlikuju od jedne do druge evropske zemlje. Naravno, postoje tereti koji premašuju i ove dimenzije i u takvim slučajevima se priprema još zahtevnija procedura transporta koja može da podrazumeva poseban režim saobraćaja i privremeno zatvaranje pojedinih saobraćajnica.
  3. Vangabaritni teret se utovaruje, istovaruje i pričvršćuje na poseban način (viljuškari, dizalice, rampe za prilaz)
  4. Vangabaritni transport zahteva dobijanje posebnih dozvola od saobraćajnih vlasti.
  1. Svaka tranzitna država ima svoje propise za vangabaritni transport. Ograničenja se tiču dimenzija, obeležavanja, ali i sedmičnih i dnevnih perioda u kojima se vangabaritni transport sme odvijati.
  2. Potrebno je saobraćajnim vlastima unapred najaviti plan transporta vangabaritnog tereta da bi se dobila dozvola za transport optimalnom rutom.
  3. Prilikom transporta vangabaritnog tereta neophodna je tehnička pratnja. Ona se može sastojati od jednog ili više vozila. U komplikovanim slučajevima se formira konvoj. Potrebna je neprestana radio veza između pratnje i kamiona koji nosi teret.

Prikolica „labudica“

Vangabaritni teret
  1. Potrebni su posebni natpisi na vozilima i teretu svojstveni za svaku državu kao i žuta rotaciona svetla i na vozilu koje prevozi i na vozilu koje čini tehničku pratnju.
  2. Ponekad  je potrebna i policijska pratnja. To su slučajevi kada je vangabaritni teret ekstremnih dimenzija: ukupna dužina kamiona sa prikolicom je preko 25 metara, širi je od 3,5 metra i viši od 4,5 metra. U takvom slučaju prevoz se odvija isključivo danju i kada je dobra vidljivost.
  3. Prevoz vangabaritnog tereta je dobro razvijen stručan posao kojim se bave specijalizovane firme. Iskustvo organizatora transporta i njegovih vozača je od izuzetne važnosti.
Nikola Jevtić

Nikola Jevtić

Diplomirani inženjer, specijalista za logistiku sa preko 15 godina iskustva u oblasti organizovanja međunarodnog transporta i carinskog zastupanja. Kao direktor i vlasnik privatnog biznisa organizovao više od 15000 internacionalnih transporta robe u svim vidovima saobraćaja.

Hvala Vam na poverenju!

Vaši podaci su uspešno poslati. Naš tim će Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Zainteresovani ste za naše usluge?

Pokušaćemo da vam odgovorimo u najkraćem mogućem roku.