Logistika i lanac snabdevanja
Početna Transport Logistika i lanac snabdevanja

Logistika i lanac snabdevanja

U poslednje dve godine suočili smo se značajnim poremećajima snabdevanja na globalnom nivou. Krajnji korisnici brojnih roba su tek tad postali svesni koliko je čitav svet povezan i koliko je komplikovan proces proizvodnje, distribucije i dostave robe na police u marketima.

U vezi sa time često se čuje da je lanac snabdevanja ugrožen, ili da su lanci snabdevanja poremećeni. Takođe se govori da postoje logistički problemi, zastoji u logističkim tokovima ili drugačije nazvane nedaće u vezi sa logistikom. Koji je onda ispravniji termin da opiše sve ove izazove koji nastaju u dostavljanju robe do krajnjeg korisnika?

Tema je suviše složena da bi se opisala u kraćem tekstu, ali ovom prilikom pokušaćemo da objasnimo osnovnu razliku između pojmova logistika i lanac snabdevanja.

Lanac snabdevanja je dosta širi pojam od logistike.

Lanac snabdevanja je takođe dosta noviji pojam i koristi se od poslednjih decenija dvadesetog veka, dok je logistika stariji pojam koji se koristio još u devetnaestom veku i bio je vezan za snabdevanje vojske. Logično je da je koncept velikih lanaca snabdevanja, koje običan čovek teško može sagledati, nastao kada je proizvodnja i trgovina postala raširena preko čitavog sveta. Tako danas vidimo da automobili koji se proizvode npr u Evropi zavise od dobavljača sirovina i delova iz brojnih drugih nekada i sasvim udaljenih država.

Logistika je jednostavnim rečima transport i skladištenje robe. Lanac snabdevanja podrazumeva niz raznih organizacija, proizvođača, posrednika i distributera koji su povezani često na globalnom nivou.

Logistikom se često upravlja na nivou jedne organizacije.

Lanac snabdevanja međutim uvek zahteva koordinaciju više organizacija, počev od onih koji dobavljaju sirovine, bave se proizvodnjom pojedinih komponenti, pa sve do konačnog zaokruživanja izbacivanjem proizvoda na tržište. Lanac snabdevanja je čitava složena mreža velikog broja učesnika.

Iako obe discipline imaju zajedničku karakteristiku da teže što većoj brzini u isporuci, logistika je više usmerena na zadovoljstvo krajnjeg korisnika, dok lanaci snabdevanja teži da obezbedi tržišnu prednost za određene proizvode.
Može se reći da je logistika je zapravo deo lanca snabdevanja. Ove dve aktivnosti se nadopunjuju, prepliću i stoga je ispravno reći da prilikom svetskih kriza bivaju poremećeni i lanci snabdevanja i logistika.

Nikola Jevtić

Nikola Jevtić

Diplomirani inženjer, specijalista za logistiku sa preko 15 godina iskustva u oblasti organizovanja međunarodnog transporta i carinskog zastupanja. Kao direktor i vlasnik privatnog biznisa organizovao više od 15000 internacionalnih transporta robe u svim vidovima saobraćaja.

Hvala Vam na poverenju!

Vaši podaci su uspešno poslati. Naš tim će Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Zainteresovani ste za naše usluge?

Pokušaćemo da vam odgovorimo u najkraćem mogućem roku.