Osiguranje robe u međunarodnom transportu
Početna Transport Osiguranje robe u međunarodnom transportu

Osiguranje robe u međunarodnom transportu

Osiguravajuće kuće nude osiguranje robe (kargo) u transportu od raznih vrsta rizika koji mogu izazvati dramatične štete po vlasnika robe.

Ti rizici mogu biti tipični kao što su vremenske nepogode, saobraćajne nezgode i manipulativna oštećenja robe. Ali i visoko specifični kao što su gubitak robe ili politički i ratni sukobi.

Osiguranje robe (kargo) je nasigurniji način da se vlasnik robe zaštiti od štete koja može nastati usled bilo koje relativno uobičajene ili nesvakidašnje okolnosti.

Treba ipak razjasniti jednu bitnu razliku koju vlasnici ili prevoznici robe često ne uviđaju. Osiguranje robe (kargo polisa) je potpuno različito od osiguranja odgovornosti vozara, tj prevoznika robe. Osiguranje robe u međunarodnom transportu se radi na osnovu pariteta isporuke tj INCOTERMS. Internacionalni pariteti isporuke tj INCOTERMS precizno definišu u kojim tačkama rizik vlasništva prelazi sa prodavca na kupca. Osiguranje robe je mnogo skuplje nego osiguranje od odgovornosti vozara.

Osiguranje vozača

Osiguranje odgovornosti vozača (prevoznika) u drumskom saobraćaju se odvija i pokriva štete po međunarodnoj konvenciji CMR. Tu se radi o subjektivnoj odgovornosti prevoznika koja prethodno mora biti dokazana i u praksi. To najčešće nije osnov da se prizna celokupna šteta nastala na robi. Prevoznik u međunarodnom transportu je osiguran po drugačijim osnovama i ne može se automatski priznati šteta na robi. Ukoliko se prevoznik pridržava odredaba CMR međunarodne konvencije sav teret dokazivanja za eventualnu odgovornost je na teretu vlasnika robe.

Istovremeno, činjenica da je roba već osigurana (kargo osiguranje) ne oslobađa prevoznika da učestvuje u naknadi štete. U tom smislu veoma je poželjno da i prevoznik bude osiguran za slučaj štete nastale njegovom nepažnjom, npr krađom illi kašnjenjem pošiljke. Međutim, za vlasnika robe je daleko najsigurnije obezbeđenje da je i sama roba osigurana.

Osiguranje robe u međunarodnom transportu u pripremi aviona pre leta
Osiguranje robe u međunarodnom transportu u pripremi aviona pre leta

Prema tome, osiguranje robe uz pomoć kargo polise je jedini pravi način da se vlasnik robe obezbedi od najvećih šteta koje mogu naneti velike probleme u poslovanju.

Osiguranje robe (kargo) u međunarodnom transportu se radi po načelu zatvorenog broja stvarnopravnih odnosa. Tačnije unapred su definisani brojni slučajevi na koje se nadoknada štete može odnositi. Ovo znači da je put do naknade štete jednostavniji a rizik za poslovanje umanjen.

Nikola Jevtić

Nikola Jevtić

Diplomirani inženjer, specijalista za logistiku sa preko 15 godina iskustva u oblasti organizovanja međunarodnog transporta i carinskog zastupanja. Kao direktor i vlasnik privatnog biznisa organizovao više od 15000 internacionalnih transporta robe u svim vidovima saobraćaja.

Hvala Vam na poverenju!

Vaši podaci su uspešno poslati. Naš tim će Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Zainteresovani ste za naše usluge?

Pokušaćemo da vam odgovorimo u najkraćem mogućem roku.