Image by zzim780 from Pixabay
Početna Transport Džimi Hofa – Sindikalni vođa kamiondžija koji je uspeo da živi zauvek

Džimi Hofa – Sindikalni vođa kamiondžija koji je uspeo da živi zauvek

Džimi Hofa (James Riddle Hoffa) bio je američki sindikalni lider, poznat po svojoj ulozi u vođenju sindikata vozača kamiona Teamsters (International Brotherhood of Teamsters). Rođen je 14. februara 1913. godine u Brazilu i nestao je 30. jula 1975. godine pod misterioznim okolnostima.

Džimi Hofa je postao istaknuta figura u sindikalnom pokretu zbog svoje sposobnosti da organizuje radnike i pregovara o boljim uslovima rada. Bio je predsednik Teamsters-a od 1957. do 1971. godine. Igrao je veliku ulogu u rastu i razvoju sindikata, koji je na kraju postao najveći po članstvu u Sjedinjenim Državama tokom Hofinog vođenja broj pristalica dostigao je 2,3 miliona. Međutim, tokom svoje karijere, bio je povezan i sa organizovanim kriminalom. Godine 1967. osuđen je za pokušaj podmićivanja porote i prevare, te je proveo nekoliko godina u zatvoru. Njegov život poput filma, bar za širu javnost završen je 1975. godine kada je proglašen ”nestalom osobom”. Hofa je govorio da će ga svi zaboraviti deset godina posle njegove smrti. Uspeo je, ipak, da živi zauvek. Jer onog dana kada je Džimi Hofa nestao pre 49 godina, postao je mitska figura.

Zagonetka

Džimi Hofa je dobio nadimak “zagonetka” (enigmatic) zbog svoje složene i kontradiktorne ličnosti, kao i zbog misterioznih okolnosti njegovog nestanka. Postoji nekoliko razloga zašto je bio smatran enigmatičnom figurom.

Kao lider Teamsters-a, Hofa je imao ogromnu moć i uticaj unutar sindikata i na nacionalnoj političkoj sceni, ali je istovremeno bio i zastrašujuća figura zbog svojih veza s kriminalnim strukturama. Ova kontradiktornost između njegove javne slike kao sindikalnog lidera i njegove tajne aktivnosti činila je njegovu ličnost zagonetnom.

Image by Esther Carabasa from Pixabay
Image by Esther Carabasa from Pixabay

Kako je nastao Las Vegas?

Timsteri su raspolagali enormnim količinama novca kroz penzijski fond koji je postao vitalni deo ekosistema mafije. Sa jako niskom provizijom ili čak bez provizije pozajmljivao se novac iz fonda za kockanje i izgradnju kazina u Las Vegasu. Kada su ga napadali, Hofa je izričito branio svoje odluke o ulaganju u kazina u Las Vegasu za koje se tvrdilo da su pod kontrolom mafije. Smatrao je te investicije ”zdravim poslovnim odlukama”.

Penzijski fond je bio mafijaška banka. Finansirao je dug niz kazina, uključujući Desert Inn, Caesars Palace, Dunes, Stardust, Circus Circus i Aladdin.

Zatvor i pomilovanje

Hofa je bio krupan, kompaktan čovek. Uvek je bio kratko ošišan. Njegove oči su zurile u vas intenzivno, kao da može da vidi šta mislite. Zanimao se samo za posao. Sa svojom vojskom grubih kamiondžija, imao je moć́ da parališe trgovinu bilo gde u Severnoj Americi.

Dok je bio na čelu sindikata, često su ga optuživali da šuruje sa američkom mafijom i ljudima koji se bave organizovanim kriminalom.

Tupim, snažnim glasom odbacivao je svaku priču o korupciji ili kriminalu. Podsećao je javnost da se bavio fizičkim radom od svoje četrnaeste godine, da se pridružio sindikatu dok je još kao tinejdžer radio u prodavnici. Hvalio se da živi u skromnoj kući u četvrti Detroita sa srednjom klasom, kao i da nije primao nikakvu naknadu osim svoje „plate koju je odobrila uprava“. 

  • Sav novac u penzioni fond je mudro uložen – čvrsto stajao je iza ovog stava.

Robert Kenedi, državni tužilac za vreme predsedničkog mandata svog brata Džona F. Kenedija, pokušao je da osudi Hofu za niz krivičnih dela. Čak je formirao i tužilačku jedinicu nazvanu „Uhvatite Hofu” (Get Hoffa).

Napori Roberta Kenedija su se konačno isplatili kada je Hofa 1967. osuđen zbog zastrašivanja članova porote i prevare. Osuđen je na 13 godina robije.

Međutim, predsednik Nikson ga je 1971. oslobodio uz dogovor da se povuče sa rukovodeće pozicije u sindikatu.

Mitska figura

Hofa je nestao 30. jula 1975, pošto je otputovao u Mičigen da se sastane sa mafijaškim bosom.

Njegov nestanak ostaje jedna od najvećih misterija u modernoj američkoj istoriji. Pretpostavlja se da je bio ubijen, ali njegovo telo nikada nije pronađeno. Slučaj je inspirisao mnoge teorije zavere i autore  popularne kulture. Hofin život i nestanak su bili tema mnogih knjiga, filmova i televizijskih emisija, uključujući i film “The Irishman” iz 2019. godine, u kojem ga je glumio Al Paćino.

By Garam - A part of File:James R. Hoffa and James P. Hoffa NYWTS.jpg, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=26744292
By Garam – A part of File:James R. Hoffa and James P. Hoffa NYWTS.jpg, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=26744292

Pročitali ste priču o neverovatnoj snazi sindikata profesionalnih vozača. Danas je situacija daleko lošija kada su u pitanju organizovana delovanja kamiondžija. Šta nas čeka u budućnosti? Da li su vozila bez vozača budućnost logistike?

Nikola Jevtić

Nikola Jevtić

Diplomirani inženjer, specijalista za logistiku sa preko 15 godina iskustva u oblasti organizovanja međunarodnog transporta i carinskog zastupanja. Kao direktor i vlasnik privatnog biznisa organizovao više od 15000 internacionalnih transporta robe u svim vidovima saobraćaja.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Hvala Vam na poverenju!

Vaši podaci su uspešno poslati. Naš tim će Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Zainteresovani ste za naše usluge?

Pokušaćemo da vam odgovorimo u najkraćem mogućem roku.