Našu ponudu za transport, carinjenje ili kompletnu logističku uslugu možete očekivati u najkraćem roku, bilo da je u pitanju rešenje "skrojeno" prema specifičnim potrebama Vaše kompanije, ili je redovan transport u pitanju, gde za prioritet imate najekonomičniju cenu usluge.

POZOVITE NAS
+381 11 6184 576
POZOVITE NAS
+381 64 64 78 622

Poreklo robe kao mogućnost značajne uštede u spoljnotrgovinskom prometu

Poreklo robe, kao uslov primene carinskih preferencijala je od velike važnosti za uvoz ili izvoz robe u i iz Republike Srbije.

Ono vam može obezbediti određene povlastice, koje dovode do umanjenja ili čak i potpunog oslobođenja od plaćanja uvoznih dažbina. Zbog toga poreklo robe pri stavljanju robe u slobodan promet zauzima posebno mesto u spoljnotrgovinskom prometu. Poreklo robe se utvrđuje na sledeće načine:

  1. Potpuno dobijeni proizvodi (poljoprivredni, mineralni, ili neke druge vrste)
  2. Dovoljno obrađeni ili prerađeni proizvodi shodno listi obrade ili prerade
  3. Kumulacijom porekla robe (korišćenje materijala sa preferencijalnim poreklom EU, CEFTA, EFTA, Turska)
  4. Kombinacijom napred navedenih uslova

Sve olakšice koje se mogu koristiti u ovom smislu su posledica raznih sporazuma o slobodnoj trgovini na evropskom nivou.

Takođe ili drugih sporazuma koje je Republika Srbija zaključila sa državama koje nisu članice Evropske unije. Neophodni dokazi o poreklu robe su:

  • EUR1 (EU, EFTA, CEFTA 2006, Turska) čiji je rok trajanja četiri meseca ili
  • Izjava izvoznika o poreklu robe na fakturi ili nekom drugom komercijalnom dokumentu  (za vrednost robe do 6000 evra) ili
  • Izjava ovlašćenog izvoznika na fakturi ili nekom drugom komercijalnom dokumentu (bez limita na vrednost robe)
Radnik skladišta odnosi karton sa robom iz Evropske unije

Uvoz robe iz EU

Uvoznici robe iz Evropske unije sa preferencijalnim poreklom su u prednosti zbog mnogo povoljnosti koja im uvoz te robe donosi a to je plaćanje carine kao dažbine. Samim tim mogu da koriste smanjenje troškova uvoza, a daljom prodajom ostvaruje se povrat troškova tj PDV-a što nije mala stavka za uvoznike robe.

Bilo bi stoga idealno da preduzeća koja se bave spoljnom trgovinom dobro poznaju pravila o poreklu robe, kao i dokumente kojima se poreklo robe dokazuje, ili da imaju pouzdane partnere u cearinkom postupku koji će im razreštiti nedoumice.

Osnovno je da svaki uvoz treba da bude potkrepljen određenim uslovima za ostvarenje ove povlastice što mogu biti EUR 1. Izjava na fakturi za iznose ispod 6000EUR ili izjava na fakturi sa autorizacijom inopartnera.

Nikola Jevtić

Nikola Jevtić

Logistics enhusiast, Forestry engineer, Bonsai breeder